De directeur van de muziekstreamingdienst Spotify heeft de Europese Commissie er persoonlijk toe aangespoord haast te maken met het concurrentieonderzoek naar Apple. Spotify diende in 2019 een klacht in tegen Apple, maar een uitspraak is er nog steeds niet.

Door onze techredactie

Spotify-baas Daniel Ek heeft er tijdens een bezoek aan de Eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, op aangedrongen haast te maken, vertelt de Zweed in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

Spotify diende in 2019 een klacht tegen Apple in bij de Europese toezichthouders. Dat bedrijf dwingt appbouwers om in de App Store gebruik te maken van betalingssystemen van Apple. Daarvoor rekent het een commissie van 30 procent. Ook zou Spotify gebruikers niet mogen wijzen op andere betaalwijzen buiten de App Store om.

“Het is het beeld van een bedrijf dat blijft zigzaggen om maar niets te hoeven doen”, zei Ek. Hij voegde daaraan toe dat Apple in soortgelijke kwesties behoorlijk hard is aangepakt door toezichthouders in onder meer Japan, Nederland en Zuid-Korea. De Spotify-baas drong er bij de Commissie op aan hetzelfde te doen.

“Ik vroeg haar wat ik kan doen om ervoor te zorgen dat deze zaak sneller wordt afgehandeld”, citeert de Financial Times Ek. “Als ondernemer wil je altijd dat alles gisteren gebeurt.” De Zweed erkent dat regelgevingsprocessen tijd kosten. “Maar dat betekent niet dat je niet moet proberen om ze te versnellen of om meer vooruitgang te boeken.”

Na tussenkomst van de Autoriteit Consument & Markt wijzigde Apple eerder zijn beleid voor de App Store in Nederland. Het ging in die zaak over datingapps. Apple deed toezeggingen om datingapps gebruik te laten maken van meerdere betalingssystemen. De ACM beboette Apple voor in totaal 50 miljoen euro.


Lees meer over:

AppleEuropese UnieSpotifyTech

Source