De gevolgen van het wereldwijde chiptekort heeft zich de afgelopen tijd als een olievlek verspreid. Naast de auto-industrie hebben ook fabrikanten van huishoudelijke apparatuur en consumentenelektronica er last van.

Uit een inventarisatie van de NOS onder Nederlandse retailers blijkt dat de ene partij er weinig van merkt, terwijl de ander behoorlijk getroffen wordt. “De levertijd van producten is nog nooit zo slecht geweest”, zegt Hans Peter Rietveld, bij audiospeciaalzaak Hifi Klubben verantwoordelijk voor de Nederlandse winkels. “Onze inkoop en planning zit in Denemarken, ik kan me voorstellen dat het daar elke dag crisis is.”

Volgens Rietveld heeft speakerfabrikant Sonos er heel veel last van. De fabrikant bevestigt dit maar zegt dat de situatie wel verbetert. Nintendo heeft gewaarschuwd dat de tekorten gameconsole Switch kunnen raken.

Branche verrast

Franchiseketen Witgoed specialist zegt dat met name vaatwassers lastig te krijgen zijn. Ed Bindels, topman van Apple-retailer Amac, ziet vertragingen in de levering van laptops en desktopcomputers die zelfontworpen chips van de fabrikant aan boord hebben. Bol.com heeft ook voorraadproblemen.

Volgens Stefan Verhoeven, directeur van Miele Nederland en voorzitter van branchevereniging voor huishoudelijke appratuur, is de branche verrast door de gestegen vraag. Verhoeven zegt dat klanten tot na de zomer rekening moeten houden met langere levertijden.

Source