De vier astronauten van Crew-1, die een half jaar op het internationale ruimtestation ISS verbleven, zijn zondag veilig aangekomen in de Golf van Mexico. De capsule landde om 9.00 uur (Nederlandse tijd) voor de kust van Florida, schrijft persbureau AP.

De Amerikanen Michael Hopkins, Victor Glover en Shannon Walker en hun Japanse collega Soichi Noguchi waren in totaal 6,5 uur onderweg. Het was eigenlijk de bedoeling dat ze woensdag thuis zouden komen, maar door slecht weer moest de terugreis worden uitgesteld.

Na het missen van meerdere kansen om overdag aan te komen, zijn de astronauten in het donker geland. De landing is met behulp van infraroodcamera’s vastgelegd. Om een rustige landing te garanderen, werd de landingszone afgezet door de kustwacht. Alle voorbijkomende schepen werden op 18 kilometer afstand gehouden.

Toen de astronauten eenmaal waren opgepikt door een boot van SpaceX, kwamen zij via een helikopter aan land. Daarna werden de astronauten naar Houston gevlogen, waar ze zijn opgewacht door hun families. In totaal zijn de astronauten 167 dagen weggeweest.

Het was de eerste keer dat astronauten vanaf Amerikaanse bodem in een baan om de aarde werden gebracht na een onderbreking van bijna negen jaar, en de allereerste keer dat zij door een particuliere ruimtevaartonderneming werden vervoerd.

Source