De App Store, van techbedrijf Apple, zou in 2019 ongeveer 78 procent meer winst hebben behaald ten opzichte van het fiscale jaar daarvoor. Dat claimt financieel onderzoeker Ned Barnes, die namens gameontwikkelaar Epic Games getuigt tegen Apple in een rechtszaak, schrijft Bloomberg op zaterdag.

Barnes zegt dat het cijfer afkomstig is van Apples eigen financiële analisten. Hij claimt dat hij ook de winstmarge van 2018 heeft gezien, dat neer zou komen op ongeveer 75 procent. Volgens Barnes komen de marges overeen met zijn eigen berekeningen en “weerlegt het de kritiek van Apples experts dat het niet mogelijk is om de winstmarges van de App Store te berekenen”.

Omdat Apple zegt dat het geen winst-en-verliesrekening bijhoudt voor hun digitale winkel, is het volgens het techbedrijf niet mogelijk om de winstmarges van de App Store te berekenen. Daarom noemt Apple de berekeningen van Barnes “onjuist”. Het bedrijf zegt tegen techwebsite The Verge dat het de claims van de onderzoeker zal weerleggen.

Epic Games is sinds vorig jaar verwikkeld in een juridische strijd met Apple. De gameontwikkelaar had een eigen betaalsysteem aan de iOS-versie van zijn schietspel Fortnite toegevoegd. Dat ging tegen de regels van Apple in, waardoor Fortnite uit de App Store verdween. In februari diende Epic Games een klacht in bij de Europese Commissie. De ontwikkelaar beschuldigt Apple van het misbruiken van zijn machtspositie.

Brussel had al een eigen onderzoek ingesteld naar Apple, naar aanleiding van een soortgelijke klacht van muziekplatform Spotify uit 2019. De Europese Commissie concludeert op vrijdag dat het techbedrijf als poortwachter dient en dat het bewaakt welke apps toegang krijgen tot de App Store, terwijl Apple met eigen diensten ook een directe concurrent is van verschillende apps. Daarom gaat de commissie juridische stappen ondernemen tegen het bedrijf.

Source