Sony heeft zijn eerste 8K HDR-tv’s voor consumenten gepresenteerd. Het gaat om modellen van 85 en 98 inch.

De televisies werden maandag getoond in Las Vegas, op de technologiebeurs CES. De ZG9-serie biedt LED-televisies met 8K resolutie en HDR, wat zorgt voor meer contrasten en helderen kleuren. De tv volgt de ZF9 op, een 4K-televisie met HDR-ondersteuning.

Sony maakt gebruik van de Processor X1 Ultimate-beeldprocessor. Daarmee worden ook beelden in een lagere resolutie opgeschaald naar scherpe 8K-beelden. Een algoritme vult missende pixels bij het uitvergroten in.

De ZG9 heeft een ledscherm, bestaande uit meerdere modules die los van elkaar worden aangestuurd. Dat moet volgens Sony zorgen voor een hoog contrast met een hoge helderheid en diepe zwarttinten.

Naast de 8K-televisie werden ook een nieuwe 4K-modellen gepresenteerd. In deze AG9-serie zijn schermen van 55, 65 en 77 inch te vinden.

De televisies in beide series werken met het Android TV-besturingssysteem van Google. Het is nog niet bekend wanneer de modellen verschijnen en tegen welke prijs.

Sony maakte ook bekend dat AirPlay 2 van Apple aan zijn Android-televisies wordt toegevoegd. Eerder werd al bekend dat AirPlay 2 op tv’s van LG en Samsung gaat werken. Hiermee kunnen gebruikers beelden van Apple-apparaten naar de tv sturen.

https://www.nu.nl/gadgets/5670143/sony-kondigt-grote-8k-televisies-met-hdr-ondersteuning.html