De standaardbeveiliging van Android schiet flink tekort bij het tegenhouden van malafide apps en phishing. De Consumentenbond adviseert Android-gebruikers om een betaalde virusscanner te gebruiken

De Consumentenbond onderzocht 21 beveiligingsapps voor Android. Het gaat om zowel gratis als betaalde apps, met abonnementsprijzen variërend van 7 tot 40 euro per jaar.

De werking van die apps werd vergeleken met de ingebouwde beveiliging van Google zelf, Play Protect en Safe Browsing. Play Protect belooft Android-apparaten automatisch te scannen op onveilige apps. Ook verifieert Google apps die via de Play Store worden aangeboden, en waarschuwt de functie Safe Browsing voor malafide of verdachte websites.

De Consumentenbond testte die functies door 2000 malafide apps op een toestel los te laten. De standaardfuncties van Google wisten slechts 56 procent van die apps tegen te houden, beveiligingsapps van derden blokkeerden gemiddeld 89 procent. Safe Browsing blokkeerde zelfs 0 van de 250 phishingwebsites waar de Consumentenbond mee testte.

De standaardbeveiliging van Google volstaat volgens de Consumentenbod wel voor gebruikers die maar een paar apps per jaar installeren. Maar wie regelmatig apps download, kan volgens het de bond het beste de app van beveiligingsbedrijf Eset nemen, met een abonnement à 10 euro per jaar.

Apple veiliger maar ook niet waterdicht

Ook de iPhone werd door de Consumentenbond onderzocht. Het risico op malafide apps is op iPhones en iPads kleiner, omdat Apple zijn App Store strenger controleert. Bovendien zijn er geen antivirusapps voor iOS, omdat iOS dergelijke toengang tot zijn systeem niet toestaat.

Wel kan beveiliging tegen phishing volgens de Consumentenbod handig zijn, want ook Apple-browser Safari detecteert niet alle phishingsites. Ruim een derde van die sites werd niet door Safari opgemerkt in de test van de Consumentenbond.

https://www.nu.nl/mobiel/5670332/consumentenbond-standaardbeveiliging-android-schiet-tekort.html