Naar verwachting zullen andere smartphonemakers de komende tijd vergelijkbare telefoons lanceren. Die zouden ervoor kunnen kiezen om (ver) onder de vraagprijs van de Fold te gaan zitten, om zo de markt op scherp te zetten.

Het apparaat is het eerste van zijn soort dat in massaproductie gaat, al blijft de oplage relatief klein: rond de miljoen exemplaren. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is wereldwijd marktleider op het gebied van smartphones. Marktonderzoeker IDC berekende dat Samsung de afgelopen tien jaar 2,2 miljard Galaxy-toestellen heeft verkocht.

Vingerafdrukscanner in scherm

Verder heeft Samsung vier Galaxy S10-modellen gepresenteerd. De duurste versie is met 1600 dollar (de Plus-variant met 1000 gigabyte opslag) een paar honderd euro goedkoper dan de Fold. Ook deze telefoon bevat een aantal vernieuwingen. Zo zit er een vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt (behalve in de goedkoopste versie) en is er een model dat werkt met 5G, de opvolger van ons huidige mobiele internet.

Daarmee loopt het bedrijf een beetje op de zaken vooruit: naar verwachting wordt 5G pas vanaf 2020 op grote schaal voor consumenten beschikbaar. Nederland moet nog langer wachten, vanwege het ontbreken van een belangrijke frequentieband. Het 5G-netwerk is hier waarschijnlijk pas in 2022 of 2023 operationeel.

Grote klapper nodig

De nu aangekondigde telefoons moeten Samsung helpen om zijn positie op de smartphonemarkt te verstevigen. “Na meerdere jaren van teruglopende verkopen van smartphones, jarenlang de belangrijkste inkomstenbron, heeft Samsung weer een grote klapper nodig”, schreef zakenkrant The Wall Street Journal toen de geruchten over de nieuwe modellen al volop rondgingen.

Begin vorige maand gaven de Zuid-Koreanen nog een omzet- en winstwaarschuwing af over het belangrijke feestdagenkwartaal. Uiteindelijk bleek de omzet uit te komen op 53 miljard dollar, 10 procent lager dan een jaar eerder.

Samsung concurreert traditiegetrouw met Apple, maar het heeft ook last van Chinese fabrikanten, die steeds populairder worden op de smartphonemarkt. Huawei, Xiaomi en Oppo rukken op en hebben samen al een groter deel van de markt in handen dan Samsung. Dat was begin 2017 nog niet het geval.

https://nos.nl/l/2272826