Rusland heeft in 2017 zo’n 600 miljard roebel (7,9 miljard euro) schade gelopen door cyberaanvallen, zegt de Russische premier Dmitri Medvedev.

Medvedev zei dat tijdens het Moscow International Forum, meldt het Russische persbureau Interfax.

Volgens de Russische premier kwam de wereldwijde schade door cyberaanvallen in 2017 “in de buurt van 1 biljoen dollar (863 miljard euro)”. De Russische economie liep volgens Medvedev “behoorlijke schade” op door cyberaanvallen.

“Alles wat we in de IT-sector doen zal verpest worden als we geen cyberveiligheid garanderen”, aldus de Russische premier. “Het palet van virtuele fraude wordt steeds complexer. Nu wordt cyberveiligheid vooral binnen bedrijven opgepakt, maar het is duidelijk dat samenwerking nodig is, zowel op nationaal als internationaal niveau.”

Rusland staat bekend als één van de meest van cyberaanvallen verdachte staten ter wereld. Zo werden in Nederland Russische hackaanval van inlichtingendienst GRU door de MIVD verijdeld.

Daarnaast wordt Rusland verdacht van het proberen te beïnvloeden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Britse Brexit-referendum in 2016. Ook wordt er bij veel andere hacks op zowel overheden als bedrijven in Europa en de VS vaak naar Rusland gewezen.

Russische premier roept op tot samenwerking

Medvedev stelt: “Het is makkelijk om elkaar te bekritiseren en elkaar ergens de schuld van te geven, maar om op wereldwijd niveau een afspraak te maken is een veel moeilijkere en belangrijkere taak.”

“Alleen dan kunnen bedrijven elkaar vertrouwen, kunnen mensen de diensten vertrouwen en vrij investeren in verschillende projecten”, aldus de Russische premier.

Dit weekend was de Nederlandse minister van Defensie Ank Bijleveld het er nog mee eens dat Nederland met Rusland in een “cyberoorlog” verwikkeld is. Die uitspraak werd later door het ministerie genuanceerd, de uitspraak was niet letterlijk bedoeld.

https://www.nu.nl/internet/5517221/rusland-leed-bijna-8-miljard-euro-schade-cyberaanvallen.html