Een website waar je kunt zien welke wachtwoorden van jou de afgelopen jaren zijn uitgelekt. Het klinkt misschien alsof je je daar zorgen om moet maken, maar de hackers achter de website Scattered Secrets hebben juist goede bedoelingen, beloven ze.

Het gaat om wachtwoorden die de afgelopen jaren zijn uitgelekt bij allerlei datalekken, zoals die van LinkedIn, Dropbox en het ooit succesvolle sociale netwerk MySpace, maar ook porno- en datingsites. Wie goed zoekt, kan die datalekken inclusief wachtwoorden vrij eenvoudig online vinden.

“Een van de grootste problemen op dit moment is dat mensen wachtwoorden gebruiken die al zijn uitgelekt”, zegt een van de initiatiefnemers van de site, beveiligingsonderzoeker Rickey Gevers. “Op onze site kunnen mensen zien welke van hun wachtwoorden al zijn uitgelekt.”

Op dit moment zijn er al uitgelekte wachtwoorden van 2,1 miljard e-mailaccounts te vinden in de database. Nog een kwart miljard versleutelde wachtwoorden staan in de rij om nog te worden gekraakt.

Je kunt niet zomaar iemands wachtwoord bekijken, om misbruik te voorkomen. Pas nadat je je e-mailadres hebt ingevuld en hebt bevestigd dat het jouw e-mailadres is – door op een linkje in een mail te klikken – krijg je wachtwoorden te zien.

https://nos.nl/l/2255072