De politie van New York stopt met het inzetten van een robothond na een golf van kritiek. Het elektronische dier was speciaal ontwikkeld om politietaken te kunnen uitvoeren.

De robot is gemaakt door producent Boston Dynamics en heet Digidog. De elektronische viervoeter zorgde voor ophef in de stad, nadat op sociale media beelden waren verspreid van de inzet van de politiehond.

De robot werd het mikpunt van kritiek waarbij mensen vergelijkingen maakten met scènes uit films of series waar machines de wereld beheersen, zoals de tv-serie Black Mirror. Velen spuwden hun gal over de controlezucht van de overheid aan de hand van Digidog. Bovendien zou de robot de agenten van de New Yorkers vervreemden.

De politie had de superintelligente hond in eerste instantie voor omgerekend 77.500 euro ingehuurd om er tot september mee te werken. Maar de reactie van het publiek en ook het stadsbestuur dwingt de NYPD om voortijdig afscheid van Digidog te nemen.

Gemeenteraadsleden stelden eerder al een onderzoek in naar de kosten van de inzet van de robot en burgemeester Bill de Blasio had de NYPD al dringend verzocht de inzet van de machine te heroverwegen. Een van de gemeenteraadsleden heeft zelfs een wetsvoorstel ingediend om de politie te verbieden bewapende robots of drones in te zetten.

Het is niet waarschijnlijk dat de producent de robot van 35 kilo bij het grofvuil zet. Het apparaat heeft behalve vier poten ook camera’s en lichten, en kan kunstmatige intelligentie gebruiken om te navigeren en informatie te verzamelen.

Source