De Nederlandse politie zegt bij Telegram telefoonnummers op te kunnen vragen die gebruikers juist geheim willen houden. Deze mogelijkheid staat haaks op de belofte van de chatapp aan de gebruikers.

Dat blijkt uit documenten die de korpsleiding vrijgaf na een beroep op de Wet open overheid, meldt BNR. De vrijgegeven stukken bevatten instructies waarmee politiemedewerkers ‘met spoed’ IP-adressen en telefoonnummers bij Telegram kunnen vorderen.

“Verzoeken komen in aanmerking als er sprake is van onmiddellijk dreigend levensgevaar”, schrijft een politiemedewerker. De instructies zijn vorig jaar december verspreid. Ze bevatten onder meer een formulier met het logo van de berichtendienst.

Telegram zegt de privacy van de gebruikers hoog in het vaandel te hebben staan en beweert in het privacybeleid zelfs “nog nooit” persoonsgegevens te hebben gedeeld met wetshandhavers. Die belofte staat al langer op losse schroeven. Het Duitse Bundeskriminalamt (de federale politie) liet vorig jaar al weten met succes persoonsgegevens bij de berichtendienst te hebben gevorderd.

Lees meer over:

PrivacySociale mediaTelegram

Source