De politie heeft op 29 juni een man in het Noord-Hollandse Zaandijk aangehouden op verdenking van phishing, een vorm van internetfraude. Dat maakt de politie woensdag bekend. De dertigjarige Amsterdammer heeft tientallen mensen voor meer dan 400.000 euro opgelicht.

De verdachte is aangehouden door het cybercrimeteam van de politie Midden-Nederland. Tijdens de doorzoeking werden onder andere een grote hoeveelheid merkkleding en een vuurwapen in beslag genomen.

Het onderzoek naar de verdachte startte vorig jaar. Hierbij stuitte de politie op 67 aangiftes met een gezamenlijke schade van ruim 400.000 euro.

Een van slachtoffers had een advertentie op Marktplaats geplaatst, waarna iemand contact opnam via WhatsApp. De verdachte stuurde een link die leek op de gelijk-overstekenlink van Marktplaats. Dit was echter een phishinglink, waarmee de dader toegang kreeg tot de bankgegevens van het slachtoffer. Daarna kon hij een nieuwe bankpas naar een vals adres laten verzenden en de pas misbruiken. Het slachtoffer raakte ongeveer 160.000 euro kwijt.

De Amsterdammer is vermoedelijk de opdrachtgever geweest en zou volgens de politie een coördinerende rol hebben gehad in de oplichtingspraktijken. Daarom is het niet uitgesloten dat er nog meer aanhoudingen worden verricht.

Source