Ongeveer 36 Amerikaanse staten zijn naar de rechter gestapt vanwege Google, schrijft USA Today donderdag. Zij beschuldigen Google van oneerlijke concurrentie.

De aanklacht stelt dat Google een monopolie heeft op de markt voor de distributie van apps voor het Android-besturingssysteem, dat het zelf bezit en ontwikkelt, en dat door de meeste smartphones ter wereld wordt gebruikt.

Google zou de voorkeur geven aan de eigen app-winkel Play Store boven andere app-winkels die beschikbaar zijn op Android-apparaten, waardoor de techgigant gebruikers van Android-apparaten meer keuze en innovatie zou onthouden, evenals aanzienlijk lagere prijzen voor mobiele apps.

Ook hebben de aanklagers geen goed woord over de vergoeding die Google vraagt aan appontwikkelaars. Google verlaagde aan het begin van de maand de vergoeding van 30 procent naar 15 procent voor ontwikkelaars die hun minder dan 1 miljoen dollar aan inkomsten hebben verdient. Volgens het bedrijf zou dit gelden voor 99 procent van de app-ontwikkelaars die gebruikmaken van de Play Store. Er zit wel de voorwaarde aan. De apps moeten beschikbaar komen voor alle apparaten die Android ondersteunen, dus niet alleen voor smartphones.

De officieren van justitie noemen de vergoeding “cocurrentiebeperkend”. “Google heeft zich niet alleen gericht op potentieel concurrerende app-winkels, maar heeft er ook voor gezorgd dat app-ontwikkelaars zelf geen andere, redelijke keuze hebben dan hun apps te distribueren via de Google Play Store.”, luidt de aanklacht

Google vindt dat er genoeg opties zijn

Het techbedrijf verweert zich in een blogpost woensdag. “Als je de app die je zoekt niet in Google Play vindt, kun je ervoor kiezen de app te downloaden in een concurrerende app-winkel of rechtstreeks van de website van een ontwikkelaar. We leggen niet dezelfde beperkingen op als andere mobiele besturingssystemen”, aldus Google.

De techreus is al het doelwit van een historische federale mededingingsklacht die in oktober 2020 werd ingediend. In die zaak richt de federale overheid zich op speciale overeenkomsten en andere zakelijke praktijken die het bedrijf aanwendt om zijn dominantie in online zoeken te behouden. In december 2020 hebben meer dan 40 openbare aanklagers Google aangeklaagd omdat het bedrijf zijn eigen producten en diensten een voorkeursbehandeling zou geven in de zoekresultaten.

Source