De leden stemmen over de invoering van een digitale belasting, de eerste in zijn soort, voor de grote technologiebedrijven.

Het Parlement stemt op donderdag (13 december) over twee verslagen waarin de EU wordt opgeroepen om een ​​gemeenschappelijk systeem in te voeren voor het belasten van digitale diensten van techgiganten, waardoor de lidstaten de op hun grondgebied gegenereerde winsten, kunnen belasten, zelfs als een bedrijf daar niet fysiek aanwezig is.

De wereldeconomie is digitaal geworden, wat heeft geresulteerd in nieuwe manieren van zaken doen. De huidige regels voor vennootschapsbelasting werden echter voornamelijk in de 20ste eeuw ontwikkeld. Deze zijn niet aan digitale activiteiten aangepast, stellen de verslagen, waar fysieke aanwezigheid geen vereiste is om digitale diensten te kunnen leveren.

Belastingzaken

Aangezien het probleem van de belasting van de digitale economie van mondiale aard is, werkt de Commissie actief binnen de OESO aan een internationale oplossing.

Maar totdat die oplossing is gevonden, wil het Parlement een gemeenschappelijk systeem van belasting op digitale diensten invoeren.

Het verslag van EP-lid Paul Tang (S&D, NL) stelt voor om zich te richten op grote digitale bedrijven die wereldwijd inkomsten genereren met digitale diensten zoals zoekmachines en platforms voor sociale media.

Een ander verslag van Dariusz Rosati (EPP, PL) stelt dat bepalen of een bedrijf een belastbare ‘digitale aanwezigheid’ heeft in een lidstaat, gebaseerd moet zijn op de inkomsten uit het aanbod van digitale diensten (jaarlijkse inkomsten van meer dan € 7 miljoen), het aantal van gebruikers (meer dan 100.000 gebruikers in een lidstaat) of het aantal zakelijke contracten voor digitale diensten (meer dan 3.000). Hij zei: “Het is hoog tijd om actie te ondernemen” en dat de EU een trendsetter moet zijn, terwijl ze ook blijft werken aan een internationale oplossing op OESO-niveau.

Tang zei dat hij betreurt dat de EU-ministers van financiën tijdens hun bijeenkomst vorige week (4 december) de digitaledienstenbelasting niet hebben goedgekeurd. In plaats daarvan presenteerden ze een verwaterd voorstel, zei hij, dat niet vóór 2021 in werking zal treden.

“Uitstel van zo’n essentiële beslissing is unfair tegenover eerlijke belastingbetalers en schadelijk voor de EU-economie als geheel,” voegde hij eraan toe.

“We willen ervoor zorgen dat digitale multinationals zoals Google, Facebook en Amazon hun eerlijke deel van de belastingen betalen, zoals alle gewone burgers en kleine bedrijven doen. We hebben gevochten om de reikwijdte en de heffing van deze digitale belasting te vergroten en zullen blijven vechten voor eerlijke belasting in Europa.”

Volgende stap

De leden debatteren op woensdag 12 december in de middag over het digitale belastingpakket en zij stemmen de volgende dag. Het Parlement heeft alleen een raadgevende rol bij het besluit dat met eenparigheid van stemmen in de Raad moet worden genomen.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20181210STO21402

Gecreëerd: 11-12-2018 – 17:31

http://www.europa-nu.nl/id/vku7p05hdxzv/nieuws/parlement_geeft_goedkeuring_aan_eu_brede?ctx=vjgtmkwna7mq&s0e=vhdubxdwqrzw