Iraanse hackers hebben de afgelopen maanden drie Nederlandse universiteiten en een hbo-instelling aangevallen. Dat schrijft de NOS na onderzoek van consultancybedrijf PwC.

PwC zegt dat de hackers aanvallen uitvoeren om lesmateriaal te stelen, zodat de Iraanse overheid studenten in Iran van kennis kan voorzien. Het is niet duidelijk om welke opleidingen in Nederland het gaat en wat de hackers hebben buitgemaakt. Ook universiteiten in andere Europese landen, Australië en de Verenigde Staten zouden zijn getroffen.

Hackers zouden de gestolen boeken en andere vormen van lesmateriaal verkopen op Iraanse websites. Daar wordt de gestolen waar tegen lage prijzen aangeboden.

PwC meldt dat ook inloggegevens van studenten worden buitgemaakt en op Iraanse fora worden gedeeld, zodat Iraanse studenten ze kunnen gebruiken voor toegang tot digitale bibliotheken.

De hackers komen onder meer binnen via phishing-aanvallen. Daarbij worden studenten naar een nepsite geleid, die lijkt op een legitieme website van een opleiding. Vervolgens kopiëren de hackers de ingevoerde inloggegevens.

Source