Drie Nederlandse universiteiten en een hbo-instelling waren de afgelopen maanden doelwit van Iraanse overheidshackers, blijkt uit onderzoek van consultancybedrijf PwC. Ook universiteiten in de rest van Europa, Australië en de Verenigde Staten kregen met aanvallen te maken.

De Iraanse aanvallers hadden een opvallend motief: ze wilden academische kennis zoals boeken en lesmateriaal stelen, stelt PwC. Hoe succesvol de recente hackpogingen waren, is niet bekend.

“Op deze manier wil de Iraanse overheid studenten in dat land voorzien van kennis”, zegt Gerwin Naber, hoofd digitaal onderzoek bij PwC. “Die is door sancties niet altijd even goed beschikbaar.”

Twee jaar geleden klaagde de Amerikaanse overheid al negen Iraniërs aan voor het hacken van universiteiten, waaronder ook Nederlandse. Maar dat heeft de aanvallers allerminst afgeschrikt, blijkt uit onderzoek van het bedrijf.

Effectief

“Aan de infrastructuur die ze gebruiken, zien we dat dezelfde groep aanvallers nog actief is”, zegt Naber. “Ze waren in ieder geval in november nog bezig.”

Dat de aanvallen twee jaar na de Amerikaanse aanklacht nog doorgaan, zegt iets over de effectiviteit, denkt Naber. “Blijkbaar levert het Iran voldoende op.”

Source