Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag achttien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk, geëist tegen internetondernemer Michiel F. Ook wil het OM dat medeverdachte Marc V. voor acht maanden, waarvan vier voorwaardelijk, de cel in gaat.

Ondernemer F., oprichter van provider Planet Internet, en medeverdachte V. zouden de Nederlandse overheid voor ongeveer 850.000 euro hebben opgelicht en het geld hebben witgewassen.

Volgens het OM hebben de twee mannen geld dat was bedoeld om de ontwikkeling van Nederlandse start-ups te stimuleren in eigen zak gestoken. De Planet Internet-oprichter zou daarbij 279.000 euro voor zichzelf hebben gehouden.

Het geld werd door het ministerie van Economische Zaken beschikbaar gesteld aan investeringsfondsen en zou vervolgens bij jonge bedrijven in de technologiesector terecht moeten komen. Een van de voorwaarden daarbij was dat de start-up ook privaat geïnvesteerd geld zou ontvangen.

Volgens het OM heeft het investeringsfonds van F. doelbewust subsidie aangevraagd terwijl al duidelijk was dat de private investering niet zou volgen. Volgens de aanklacht werd dit alles verhuld door een witwasconstructie.

Een van die bedrijven betrokken bij de fraude, was van V., die volgens het OM uiteindelijk 200.000 euro aan de oplichting heeft verdiend.

De zaak werd woensdag opgeschort en gaat naar verwachting in juli verder, met de pleidooien van de verdachten. Op dat moment wordt ook bekend wanneer de rechter uitspraak gaat doen.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5812809/om-eist-18-maanden-cel-tegen-planet-internet-oprichter-voor-oplichting.html