Hoewel de opvolger van sms al vijftien jaar bestaat, gaat de iPhone deze techniek vanaf volgend jaar ondersteunen. Waarom dan pas?
Apple is nooit een voorstander van rich communication services (RCS) geweest, maar gaat dus alsnog overstag. RCS is de officiële opvolger van de sms. Daarmee kun je naast tekst ook bijvoorbeeld foto’s en video’s naar andere telefoons versturen. De techniek is in 2007 ontwikkeld door de brancheorganisatie van mobiele telecomproviders GSMA.
In plaats van RCS heeft Apple zijn eigen iMessage-berichtendienst ontwikkeld. Daarmee kunnen iPhone-gebruikers elkaar berichten met bijvoorbeeld foto’s en video’s sturen. Maar iMessage werkt alleen op iPhones. Je kunt dus geen iMessage-berichten naar bijvoorbeeld Android-telefoons versturen.
De meeste mensen lossen dat probleem op door WhatsApp te gebruiken. Maar dat is waar de schoen wringt: je wordt min of meer verplicht om de meestgebruikte berichtendienst te gebruiken om je vrienden of familie foto’s of video’s te kunnen sturen. Dat maakt in dit geval WhatsApp erg machtig.
Afgelopen zomer zijn in Europa twee strenge techwetten ingegaan: de Digital Services Act (DSA) en de Digital Markets Act (DMA). Met die wetten wil Brussel de macht van grote techbedrijven inperken en zorgen voor eerlijkere concurrentie.
Whatsappen naar iMessage-gebruikers en andersom
De DMA moet ervoor zorgen dat je straks vanuit bijvoorbeeld WhatsApp ook berichtjes naar iMessage of Facebook Messenger kunt sturen. Je hoeft dan niet meer te kiezen voor de berichtendienst waar je omgeving gebruik van maakt. Je kunt dan de dienst gebruiken die jou het best bevalt.
“De Europese Commissie is bezig met zogenoemde interoperabiliteit, zodat berichtendiensten onderling met elkaar kunnen werken”, legt telecomexpert Bart Garvelink van consultancybureau Stratix uit. “Apple krijgt daar ook mee te maken, maar wil waarschijnlijk niet dat het zijn iMessage-platform moet openstellen.”
De iMessage-berichtendienst is een eigen platform van Apple, vervolgt Garvelink. “Apple wil de controle daarover niet uit handen geven.”
RCS is geen goed alternatief voor berichtenapps
Door RCS-ondersteuning aan iPhones toe te voegen, kunnen gebruikers vanaf volgend jaar berichtjes met bijvoorbeeld foto’s en video’s ook naar Android-smartphones sturen. Dat gaat buiten iMessage om en werkt op ongeveer dezelfde manier als waarmee iPhone-gebruikers nu kunnen sms’en.
Apple hoopt daarmee aan zijn verplichting te voldoen die het vanuit de DMA heeft”, vertelt Garvelink. Maar een goede oplossing is het volgens de telecomexpert niet.
“Niet alle mobiele providers hebben rcs in gebruik genomen”, legt Garvelink uit. “Je kan dus straks wel een rcs-bericht versturen vanaf een iPhone, maar dan weet je nog niet zeker of het ook aankomt.”
Discussie of iMessage wel onder de nieuwe techwet valt
Het is de vraag of de Europese Commissie genoegen neemt met de RCS-oplossing van Apple. Maar de toevoeging van de techniek is voor Apple slechts een extra wapen in de strijd tegen de openstelling van iMessage.
De iPhone-fabrikant stelt dat iMessage niet genoeg gebruikers heeft om onder de DMA te vallen. Daarom is Apple van mening dat het zijn platform niet hoeft open te stellen. De EU onderzoekt die claims.