Sam Altman vertrekt als CEO van Open AI, maakt het technologiebedrijf achter ChatGPT vrijdag bekend. De raad van bestuur van OpenAI heeft het vertrouwen in hem opgezegd na een “weloverwogen evaluatieproces”.

Uit dat beoordelingsproces zou zijn gebleken dat de 38-jarige Altman niet “openhartig was in zijn communicatie met het bestuur”, wat ervoor zou hebben gezorgd dat het bestuur zijn verantwoordelijkheden niet goed kon uitoefenen. “Het bestuur heeft geen vertrouwen meer in zijn vermogen om OpenAI te blijven leiden.”

Mira Murati, die voorheen technisch directeur van het bedrijf was, is benoemd tot interim-CEO. Dat schrijft OpenAI in een verklaring.

OpenAI, een start-up gevestigd in San Francisco, zette eind vorig jaar de techwereld op z’n kop met de online chatbot ChatGPT. De chatbot trok honderden miljoenen gebruikers en verbaasde mensen met de manier waarop hij vragen beantwoordde, zelfs poëzie schreef en vrijwel elk onderwerp besprak dat op zijn pad kwam.

Vrienden met techmiljardairs als Elon Musk

Altman was geen nieuwkomer in de techindustrie toen hij OpenAI in 2015 oprichtte. Hij had al wat jaren aan de weg getimmerd en was vrienden met topinvesteerders als Peter Thiel, Reid Hoffman en Elon Musk. Met behulp van hun geld kon hij het bedrijf oprichten.

OpenAI moest technologie gaan ontwikkelen die voor iedereen beschikbaar zou zijn, beloofde Altman aan Wired. Het doel was om een AI te ontwikkelen die de mensheid vooruitbrengt. “Met deze non-profitorganisatie kunnen we ons richten op veilig gebruik van de technologie”, zei Musk in hetzelfde interview.

Maar de non-profitopzet van het bedrijf werd in 2019 veranderd. OpenAI werd deels een commercieel bedrijf, met een non-profitorganisatie in de top. Altman trad af als directeur bij een ander bedrijf om als CEO al zijn tijd in OpenAI te steken.

In 2022 trok ChatGPT enorm veel gebruikers, toen het programma voor het grote publiek beschikbaar werd. Het zorgde ervoor dat OpenAI in 2023 op koers ligt om een jaaromzet van 1 miljard dollar te draaien.

Lees meer over:

TechChatGPT

Source