Nokia heeft gereageerd op het onderzoek dat de Finse ombudsman voor gegevensbescherming dinsdag is gestart. Het bedrijf bevestigd dat er data naar een server in China is gestuurd, maar dat deze gegevens niet aan personen gelinkt kan worden.

Het onderzoek is gestart nadat aan de Finse media werd getipt dat sommige Nokia 7 Plus modellen data verstuurden naar China. Inmiddels heeft Nokia bevestigd dat er inderdaad bij een deel van deze modellen data naar een Chinese server is verstuurd, maar verzekert dat het alleen om anonieme gegevens gaat.

Nokia verklaart dat het lek is ontstaan door software die bedoeld was voor de Chinese modellen van de Nokia 7 Plus. Volgens de Chinese wet moet alle data die in China wordt verzameld, ook op Chinese servers opgeslagen worden. Een deel van de telefoons die buiten China verkocht zijn, stuurden ook data naar deze server.

In februari heeft Nokia een update uitgebracht dat dit probleem verhelpt. Er wordt nog wel steeds data verzameld, maar deze worden nu weer naar de servers van Nokia’s moederbedrijf HMD Global in Singapore gestuurd. Het gaat volgens het bedrijf om diagnostische gegevens, waarmee Nokia de garantieperiode kan bepalen en zijn diensten kan verbeteren.

Het onderzoek door de Finse ombudsman voor gegevensbescherming gaat vooralsnog gewoon door.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/mobiel/5807088/nokia-geen-persoonlijke-gegevens-naar-servers-in-china-gelekt.html