Ruim twee weken nadat Facebook beloofde om desinformatie en misleidende informatie over vaccinaties te gaan blokkeren, komt zulke informatie volgens CNN en The Atlantic nog steeds onbelemmerd voor.

Facebook beloofde begin maart om desinformatie over vaccinaties van zijn platforms te weren. Advertenties zouden aan banden worden gelegd en antivaccinatiepagina’s zouden niet meer bovenaan de zoekresultaten moeten verschijnen, of in de suggesties van Instagram.

Zowel CNN als The Atlantic vonden met een steekproef echter nog steeds volop desinformatie bij een zoekopdracht op het woord ‘vaccins’. Zowel op Facebook als Instagram komen populaire pagina’s met antivaccinatiepropaganda dan bovenaan, en veelgebruikte hashtags van de ‘antivax’-gemeenschap.

Een woordvoerder van Facebook zegt tegen CNN dat de aanpak altijd al een langetermijnplan was, dat meerdere weken in beslag zou nemen.

Op Instagram wordt op kortere termijn een reeks veelgebruikte antivaccinatie-hashtags geblokkeerd, zegt het sociale netwerk tegen The Hill. Wie op zo’n hashtag drukt, komt op een lege pagina uit. Ook is het de bedoeling dat antivaccinatie-berichten niet meer op de suggestiepagina van Instagram komen te staan.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5804679/nog-steeds-wildgroei-aan-desinformatie-over-vaccinaties-op-facebook-en-instagram.html