De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) heeft sinds de nieuwe regelgeving nog geen aanvragen ontvangen van fabrikanten van elektrische steps om de voertuigen toe te staan op de openbare weg. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag aan NU.nl na berichtgeving door de NOS.

Elektrische steps zijn in Nederland niet zomaar toegestaan op de openbare weg. Voordat ze gebruikt mogen worden, moeten de voertuigen goedkeuring krijgen van de RDW en bestempeld worden als ‘bijzondere bromfiets’. Volgens het ministerie zijn hiervoor sinds mei vorig jaar nog geen aanvragen gedaan.

Voor goedkeuring moet het voertuig sinds mei aan nieuwe strengere eisen voldoen. Zo moet de step voorzien zijn van twee onafhankelijke remsystemen, remmen op beide wielen, een remlicht, richtingaanwijzers aan voor- en achterkant, luchtbanden en een bel, schrijft de NOS. Er mag geen voorwielaandrijving op zitten.

Mobiliteitsexpert Bart de Liefde vertelt aan de NOS dat Nederland de strengste eisen ter wereld heeft als het gaat om elektrische steps. “Geen van bestaande modellen komt ook maar in de buurt. Fabrikanten vinden het dan al snel niet de moeite waard een heel nieuw model te ontwikkelen voor een kleine markt als Nederland.”

Als je toch met een elektrische step de openbare weg op gaat, riskeer je een boete van 270 euro, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) tegen NU.nl. Dat komt omdat het berijden van een elektrische step onder ‘bestuurders van bromfietsers en snorfietsers’ valt.

Source