Gezichtsherkenningstechnologie heeft de politie in 2019 geholpen met het opsporen van 98 personen, laat John Riemen van het Centrum voor Biometrie vrijdag aan NU.nl weten. Het gaat om mensen die verdacht worden van een strafbaar feit of op een andere manier betrokken waren bij een politieonderzoek.
De politie maakt sinds december 2016 gebruik van het systeem, genaamd CATCH, om iemand te identificeren. De software vergelijkt beelden, bijvoorbeeld afkomstig van bewakingscamera’s of sociale media, met een database van 2,2 miljoen foto’s van in totaal 1,3 miljoen personen.
De politie spreekt van een match als een opsporingsambtenaar na analyse van de scansoftware vaststelt dat het aangeleverde beeld overeenkomt met iemand uit de gekoppelde personendatabank. Twee biometrisch experts bekijken vervolgens de vergelijking. Die conclusie bepaalt uiteindelijk of het oordeel meegenomen wordt in vervolgonderzoek.
De politie kan CATCH voor eigen onderzoeken gebruiken om erachter te komen of een verdachte al in de database staat, maar ook verzoeken van buitenlandse opsporingsinstanties krijgen. De politie kan dan mogelijk helpen om de identiteit van een persoon te achterhalen die in het verleden in Nederland in aanraking is gekomen met de politie.
In het eerste jaar dat de software werd gebruikt, werden 93 personen geïdentificeerd. In 2018 was dat aantal 82. Het Centrum voor Biometrie haalt gemiddeld bijna duizend foto’s per jaar door het systeem. Het is onduidelijk hoe vaak een match leidt tot een aanhouding of uiteindelijk tot een veroordeling.