De applicatie heet IRMA, een afkorting ‘I Reveal My Attributes’. Nijmeegse burgers kunnen tijdens de pilot hun persoonlijk informatie uit de Basisregistratie Personen koppelen aan de app. De ‘attributen’ zijn onder andere NAW-gegevens, de geboortedatum of het BSN van de gebruiker. 

Als zij zich vervolgens ergens moeten identificeren wordt alleen de nodige informatie gebruikt, maar blijft andere informatie geheim.

Als iemand bijvoorbeeld alcohol wil kopen hoeft de verkoper alleen te weten of een klant ouder is dan 18. Door zich te identificeren via IRMA hoeft een klant dan geen onnodige gegevens vrij te geven zoals een naam of BSN-nummer, die ook op een identificatiebewijs te vinden zijn.

De gegevens die de burger aan IRMA kan koppelen zijn afkomstig uit de Basisregistratie van de gemeenten, maar ook uit de BIG-registratie van medische instellingen, en eduGAIN voor studenten. In de toekomst komen daar gegevens van DUO en de RDW bij.

Applicatie gemaakt door privacyvoorstanders

De applicatie is gratis te downloaden voor Android en iOS. De software is open source beschikbaar, en kan daarom door bijvoorbeeld webwinkels worden gebruikt voor identificatiedoelen.

De applicatie is gebouwd door Privacy By Design. Die stichting is opgericht door Bart Jacobs, hoogleraar Digitale Veiligheid aan de Radboud Universiteit. Hij toonde eerder al aan dat de OV-chipkaart lek was.

Tijdens de proef kunnen maximaal 7.500 personen per maand de app gebruiken.

https://www.nu.nl/tech/5480828/nijmegen-start-proef-met-privacyvriendelijke-identificatie-app.html