Het Nigeriaanse kabelbedrijf Main One neemt dinsdag de verantwoordelijkheid voor een fout waarbij internetverkeer van Google-websites naar China werd verstuurd.

Volgens Main One werd het internetverkeer verstuurd door een verkeerd ingevoerde instelling aan zijn netwerk. Het bedrijf komt met de verklaring na berichtgeving van internetbeveiligingsbedrijf ThousandEyes.

De fout kwam voor in het zogeheten border gateway protocol (BGP), waarmee het internetverkeer tussen providers wordt geregeld. Volgens Main One werd een poort verkeerd ingesteld, waardoor de data bij het Chinese bedrijf Telecom Corp. terechtkwam.

Google heeft bevestigd dat internetverkeer naar China is gestuurd, maar heeft weinig losgelaten over de impact ervan. Het is vooralsnog onduidelijk hoeveel gebruikers websites van de internetgigant niet konden bereiken.

De fout van Main One geeft volgens deskundigen aan dat het internet kwetsbaar is voor misbruik. Manipulatie van het BGP-systeem maakt het internet onder meer kwetsbaar voor spionage.

https://www.nu.nl/tech/5571356/nigeriaans-bedrijf-erkent-fout-google-verkeer-china-stuurde.html