De digitale vaardigheid van Nederlandse jongeren is in de afgelopen vier jaar weer gestegen. Vooral op het gebied van communicatie hebben veel jongeren meer dan basiskennis over digitale media. 94 procent van de groep tot 25 jaar kan goed omgaan met internetbellen en sociale netwerken, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS keek naar de vaardigheid van jongeren op het gebied van digitale communicatie, informatie, online diensten en software.

Tussen 2015 en 2019 steeg het aandeel jongeren dat meer dan de basisvaardigheden bezit op deze terreinen met gemiddeld 9 procent, van 63 naar 72 procent. Voor de groep 25 en ouder ging het percentage van 34 naar 41 procent.

Op het deelgebied software – zowel het gebruik van software als programmeren – was de score onder jongeren het laagst, zo’n 83 procent. Met deze cijfers tonen Nederlandse jongeren zich als op een na meest digitaal geletterd van Europa; alleen Kroatische jongeren scoren beter.

Het CBS gebruikte een meetmethode die in 27 EU-landen wordt toegepast. Het CBS vond geen verschillen tussen jongens en meisjes bij het onderzoek.

Source