Elastic maakt software waarmee grote databestanden kunnen worden opgeslagen en doorzocht. “Dat is echt een uitdaging van deze tijd”, legt economieverslaggever Nik Wouters uit. “Bedrijven en mensen genereren heel veel data, met alles wat ze publiceren, plaatsen en liken. En die data moeten doorzoekbaar zijn.”

De software die het Nederlandse bedrijf maakt is voor iedereen gratis te downloaden. Wereldwijd gebruiken tienduizenden ontwikkelaars het. Elastic verdient geld met extra toepassingen, premium-versies en abonnementen die aan grote klanten worden verkocht.

En dat zijn niet de minste: veel bedrijven die ertoe doen in Silicon Valley (en daarbuiten) zijn klant. Facebook, Tinder, Microsoft, NASA en Netflix gebruiken de Elastic-sofware om hun data te doorzoeken. Binnen de dating-app Tinder zorgt Elastic er bijvoorbeeld voor dat mensen de juiste match krijgen. Microsoft gebruikt de software voor zoekmachine Bing.

Adyen

Het bedrijf, waar zo’n duizend mensen werken, heeft een omzet van zo’n 160 miljoen dollar, maar maakt wel verlies. Op zich is dat geen reden tot zorg bij een relatief jong bedrijf als Elastic; er gaat veel geld naar ontwikkeling en uitbreiding van het bedrijf.

Het is niet het eerste Nederlandse techbedrijf dat dit jaar naar de beurs is gegaan. Betalingsbedrijf Adyen deed dat in juni al. Ook dat aandeel was kort na de introductie het dubbele waard.

https://nos.nl/l/2253540