Navigatieapps kunnen de komende dagen een onjuiste maximumsnelheid tonen, blijkt woensdag uit een rondgang van de NOS. Navigatieapps gaan verschillend om met de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur, waardoor sommige apps deze week tonen dat je harder mag rijden dan daadwerkelijk is toegestaan.

Het kabinet maakte eerder bekend dat de snelheidsverlaging op 16 maart zou ingaan. Maar de nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur geldt op sommige Nederlandse wegen al vanaf vrijdagochtend 13 maart.

Veel nieuwe borden zullen al in de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 maart worden onthuld. Zodra de borden zichtbaar zijn, moeten automobilisten zich aan de nieuwe snelheidslimiet houden.

TomTom laat aan NOS weten de navigatieapp pas op maandag te updaten, als alle snelheidsborden zijn vervangen. “We krijgen een seintje van Rijkswaterstaat als alle borden zijn verwisseld en dan zetten wij alle wijzigingen in één keer door”, zegt Addy van Schie, senior productmanager bij het bedrijf.

Google Maps kiest voor een geleidelijke uitrol, ook bij die applicatie kan het dus zo zijn dat de maximumsnelheid in de app niet overeenkomt met die op de verkeersborden.

Flitsmeister voert alle aanpassingen in de nacht van donderdag op vrijdag al door. “Wij vinden het beter voor de gebruiker dat die niet te hard en liever iets langzamer rijdt. Daarnaast is het veiliger”, zei een woordvoerder tegen de NOS.

Waze kan de wijziging nog niet doorvoeren

Waze kan de wijziging op dit moment nog niet doorvoeren, omdat de dienst nog niet kan omgaan het feit dat de maximumsnelheid verschilt per tijdstip. De maximumsnelheid gaat overal overdag terug naar 100 kilometer per uur. Op sommige wegen geldt de lagere maximumsnelheid niet tussen 19.00 en 6.00 uur.

De snelheidswijziging wordt doorgevoerd om de stikstofuitstoot in Nederland terug te dringen. Door de stikstofuitstoot van het verkeer te verlagen, krijgt de bouw ruimte om projecten te hervatten.

Source