Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat laptops, smartphones en tablets beter te recyclen zijn en makkelijker gerepareerd kunnen worden. Dat staat in het actieplan voor de circulaire economie dat de Europese Commissie woensdag gepresenteerd heeft.
De commissie wil fabrikanten verplichten producten zo te ontwerpen dat het voor consumenten makkelijker is om ze te reperaren. Ook moeten fabrikanten reserveonderdelen beschikbaar stellen en wil Brussel voorkomen dat apparatuur wordt afgedankt omdat er geen software-updates meer verschijnen.
Het doel is om dit ‘recht op reparatie’ voor 2021 te implementeren in het consumenten -en productbeleid van de EU, schrijft de commissie. Printers en cartridges kunnen ook onder de nieuwe richtlijnen gaan vallen, tenzij die industrie binnen zes maanden met eigen regels komt.
Daarnaast wil de EU dat de producten duurzamer worden ontworpen. Volgens het nieuwe plan moeten producten duurzamer, herbruikbaar, upgradebaar zijn en gemaakt zijn van meer gerecyclede materialen. Ten slotte overweegt de EU ook een nieuwe regeling in te voeren om consumenten gemakkelijker oude telefoons, tablets en opladers te laten verkopen of retourneren.
Universele oplader
Eind februari kwam in een conceptplan van Frans Timmermans al naar voren dat de Europese Commissie fabrikanten van elektronica zoals smartphones, tablets en draadloze oordopjes wil gaan dwingen om onder andere de vervanging van batterijen makkelijker te maken.
Ook pleit de Europese Commissie al een tijd voor een universele oplader die geschikt is voor alle smartphones, tablets, e-readers en andere draagbare technologie. De introductie van een universele oplader zou volgens de EU voor minder elektronisch afval zorgen, kosten drukken en de veiligheid van laders verbeteren.