Beide bedrijven hebben inmiddels meerdere modellen – die variëren in grootte en daarmee in prijsklasse. De grotere varianten hebben een beter geluid. Het doel van deze bedrijven is dat de prijs van de apparaten laag genoeg is om de gadgets uiteindelijk in zo’n beetje elke ruimte in huis te plaatsen.

Met de ontwikkeling van de speakers is er ook een nieuwe discussie omtrent privacy op gang gekomen. Moet je wel willen dat er een apparaat met microfoon van een grote Amerikaanse techreus in je huis staat? Beide bedrijven hebben altijd benadrukt dat je de microfoon uit kunt zetten en dat het apparaat pas luistert als je ‘m activeert met een commando (‘Hey Google’ en ‘Alexa’), maar niet iedereen is daar gerust op.

Alternatieven

Google en Amazon zijn niet de enige bedrijven die een ‘praatpaal’ hebben. Apple kondigde vorig jaar de HomePod aan, ook een soort slimme speaker, maar dan met de nadruk op het gebruik als speaker voor muziek. Daarbij werd bij de introductie het ‘slimme’ gedeelte van het apparaat fors bekritiseerd.

Gisteren besloot ook Facebook een duit in het zakje te doen. Het bedrijf lanceerde ‘Portal’, een apparaat dat vooral gericht is op videobellen en dat tegelijkertijd de slimme assistent van Amazon bevat. Het leiddedirect tot veel kritiek, aangezien Facebook te maken heeft met een reeks crises omtrent privacy. Op Twitter verschenen reacties als “niet in mijn huis”.

https://nos.nl/l/2254021