Google dingt niet meer mee naar een contact van 10 miljard dollar van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het project sluit niet aan bij de nieuwe ethische richtlijnen van Google.

Google zou maanden jacht hebben gemaakt op het contract met het Pentagon, dat draaide om het gebruik van clouddiensten voor defensiedoeleinden. Dat meldt Reuters.

Google zegt in een verklaring dat het “niet gerustgesteld kon worden dat de overeenkomst op één lijn zou zijn met onze AI-principes”. Google heeft zijn richtlijnen rond onder meer het gebruik van kunstmatige intelligentie onlangs aangescherpt.

Eerder dit jaar hadden duizenden Google-medewerkers commentaar op een andere samenwerking die het bedrijf had met het Pentagon. Ook die samenwerking draaide om kunstmatige intelligentie.

Medewerkers vonden AI-oorlogsvoering onethisch

Veel medewerkers vonden het ethisch onverantwoord om kunstmatige intelligentie in oorlogsvoering te mengen. In juni publiceerde Google daarom nieuwe richtlijnen rond kunstmatige intelligentie.

Google zou die samenwerking met het Pentagon in juni niet hebben verlengd. Onlangs was er nog sprake van een ontmoeting tussen Google-CEO Sundar Pichai en het Amerikaanse ministerie van Defensie om de spanningen tussen de twee partijen te verminderen.

Volgens Reuters is Amazon de grootste kanshebber op de samenwerking met het Pentagon. De webgigant heeft een hogere veiligheidscertificering dan Google.

https://www.nu.nl/internet/5503733/google-ziet-af-van-miljardendeal-met-pentagon.html