De Ierse Data Protection Commission (DPC) maakt dat aantal maandagavond bekend op Twitter. Het is niet bekend om hoeveel Nederlanders het gaat.

Facebook laat in een reactie op de tweet weten de eerste informatie rondom de hack te delen met autoriteiten, zoals de Ierse privacywaakhond. “We werken eraan om de locatie van potentiële slachtoffers te achterhalen”, schrijft het bedrijf, dat zegt later met meer informatie daarover naar buiten te komen.

De recente hack, waarbij vijftig miljoen gebruikersgegevens werden buitgemaakt, werd binnen 72 uur bij de Europese privacywaakhond gemeld. Volgens de wet moeten hacks en lekken binnen dat tijdsbestek worden gemeld, anders kan het betreffende bedrijf een boete van maximaal 2 procent van de wereldwijde omzet opgelegd krijgen.

Het is nog steeds mogelijk dat Facebook een hoge boete moet betalen. Als de toezichthouder besluit dat het bedrijf niet genoeg heeft gedaan om de privacy van gebruikers te waarborgen, kan Facebook alsnog een boete krijgen. Die kan oplopen tot 20 miljoen dollar (omgerekend zo’n 17,27 miljoen euro) of 4 procent van de jaaromzet. Daarbij telt het hoogste bedrag.

https://www.nu.nl/tech/5490848/minder-dan-vijf-miljoen-europeanen-getroffen-facebook-hack.html