Microsoft gaat de technologie uit zijn Seeing AI-app voor slechtzienden toevoegen aan Word en enkele andere Microsoft-producten. Hiermee moeten de programma’s toegankelijker worden voor slechtzienden die afbeeldingen en tekst niet of slecht kunnen lezen.

De technologie komt uit de Seeing AI-app van Microsoft, die sinds 2017 beschikbaar is voor iOS. Hiermee kunnen objecten, personen en documenten worden gescand en beschreven. Microsoft beschrijft in een blog hoe de techniek om afbeeldingen te herkennen en te beschrijven is verbeterd en nu kan worden toegevoegd aan verschillende applicaties van Microsoft.

Veel toegankelijkheidssoftware voor slechtzienden maakt gebruik van de alt-attributen in een afbeelding. Hierin kan de beheerder van een document of website een beschrijving zetten van de afbeelding, die vervolgens opgepikt kan worden door de apps.

In veel gevallen worden de alt-attributen niet toegevoegd volgens Microsoft, wat het gebruik van de software bemoeilijkt. Daarom zijn er verschillende apps, waar gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI) om afbeeldingen de scannen en te beschrijven wat er opstaat.

Het is de bedoeling dat de functionaliteit dit jaar nog naar verschillende Microsoft producten komt. Waarbij Microsoft Word, Outlook en PowerPoint als eerste aan de beurt zijn.

Source