Microsoft is officieel de eigenaar van ontwikkelaarsplatform GitHub. Het bedrijf betaalde 7,5 miljard dollar (6,5 miljard euro) voor de overname.

GitHub maakt vrijdag op zijn weblog bekend dat Microsoft de nieuwe eigenaar van het platform is. In juni werd de overeenkomst tussen beide bedrijven al gesloten, maar er gingen maanden overheen om de overname rond te maken.

GitHub bevond zich al een tijd in zwaar weer. De website zocht naar een nieuwe CEO en heeft sinds de oprichting in 2008 nog geen winst gemaakt.

De nieuwe CEO is Nat Friedman, die in het verleden een toppositie bij ontwikkelaarsdiensten van Microsoft bekleedde. Friedman schrijft in het blogbericht dat GitHub onafhankelijk onder Microsoft blijft bestaan.

Nadat Microsoft en GitHub een overeenkomst bereikten, onderzocht de Europese Commissie of er na de overname genoeg concurrentie zou overblijven voor ontwikkelaarsplatforms. Een week geleden gaf de commissie toestemming, nadat er inderdaad genoeg concurrentie voor GitHub zou blijven bestaan.

GitHub wordt door ruim 28 miljoen ontwikkelaars gebruikt, met name voor opensourcesoftware. Gebruikers plaatsen hun code op het platform zodat anderen kunnen meehelpen met de ontwikkeling. Ook kunnen ontwikkelaars op basis van die software een eigen versie maken.

https://www.nu.nl/tech/5536493/microsoft-rondt-overname-ontwikkelaarsplatform-github-officieel-af.html