Marshelikopter Ingenuity heeft vrijdag zijn vijfde vlucht succesvol volbrengt. Dat is tevens de eerste enkele reis geweest van de helikopter, schrijft NASA. De afstand die Ingenuity aflegde bedraagt 129 meter. De helikopter gaat de Preserverance-rover assisteren met het verkennen van de omgeving.

De vijfde vlucht van de Marshelikopter heeft vrijdag om 21:26 uur Nederlandse tijd plaatsgevonden. In die vlucht vloog Ingenuity naar een vliegveld in het zuiden. De helikopter bereikte een hoogte van 10 meter en heeft 108 seconden, ruim anderhalf minuut, gevlogen. Net als bij de voorgaande vluchten, heeft de helikopter zonder hulp van mensen kunnen vliegen. Het duurde tot ongeveer drie uur na de landing voordat NASA wist of de vlucht was geslaagd.

Vanaf het vliegveld gaat Ingenuity de Preserverance-rover helpen met het verkennen van het Marslandschap. De rover wordt gebruikt om stenen te verzamelen en te zoeken naar sporen van leven. De Marshelikopter zal minstens een maand op het vliegveld verblijven.

Eerder dit jaar werden de Marshelikopter en de rover op Mars gezet. Op 30 april vond de vierde vlucht plaats, terwijl deze eigenlijk een dag eerder was gepland. Door softwareproblemen kon Ingenuity niet opstijgen. De helikopter vloog over een afstand van 266 meter en op een hoogte van 5 meter. Het duurde in totaal ruim twee minuten, iets langer dan de nieuwste vlucht.

Source