Colonial Pipeline, de grootste uitbater van oliepijpleidingen in de Verenigde Staten, is vrijdag het slachtoffer geworden van een aanval op zijn IT-systemen. Hierdoor liggen alle werkzaamheden tijdelijk stil, schrijft persbureau ANP. Het bedrijf geeft geen verdere details over de aanval.

Uit voorzorg zijn de systemen offline gehaald die de pijpleidingen openen en sluiten, schrijft Colonial Pipeline in een verklaring. Hierdoor zijn alle leidingen tijdelijk afgesloten. Het bedrijf heeft inmiddels contact opgenomen met de politie en andere federale instanties.

Ook is er een onafhankelijk cybersecuritybedrijf ingehuurd om de aanval te onderzoeken. Wie achter de aanval zit en hoe groot de schade zal zijn voor Colonial is nog onduidelijk. Het bedrijf zegt dat het zich eerst gaat richten op “het veilig opstarten en herstellen van hun diensten”.

Het oliepijpleidingsbedrijf kan niet zeggen hoe lang de leidingen gesloten blijven. Het stilleggen van de pijplijn kan gevolgen hebben voor de olieprijs, zeggen kenners. Door een tekort kan de olieprijs omhooggaan.

Colonial overziet een pijpnetwerk van 9000 kilometer lang. Deze vervoert diesel, kerosine en andere olieproducten. De olie is afkomstig uit de zuidelijke staten aan de Golf van Mexico en wordt vanaf daar vervoerd naar de rest van de Verenigde Staten.

Source