De man die Ziggo-modems kopieerde en doorverkocht, krijgt vijftien maanden celstraf. Die hoeft hij niet meer uit te zitten. Wel moet hij nog een taakstraf uitvoeren.

De 37-jarige Remko van D. werd veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk. Nadat de man vorig jaar werd gearresteerd, zat hij al drie maanden in voorarrest, waardoor hij niet meer terug hoeft naar de gevangenis.

Van D. moet nog wel een taakstraf uitvoeren van 180 uur. Aanvankelijk eiste het Openbaar Ministerie (OM) drie jaar cel tegen de man. De straf viel lager uit, omdat de rechters niet alle aanklachten bewezen vinden.

De man zegt dat hij in geldnood zat na een ruzie met zijn broer en ouders. Klanten betaalden hem 100 tot 150 euro en kregen vervolgens een gekloond modem, waarmee ze gratis internet en televisie in huis haalden.

Ze hadden daar geen Ziggo-abonnement voor nodig. Door toedoen van Van D. dacht Ziggo dat de kopieën echte modems van betalende klanten waren. Enkele honderden mensen kochten zo’n apparaat.

Van D. werd vrijgesproken van het maken van schadelijke software en van lidmaatschap van een criminele organisatie. Wel werd hij schuldig bevonden aan computervredebreuk, witwassen en het aanbieden van illegale telecomdiensten.

Handlangers kregen eveneens straffen

Ook twee handlangers van Van D. stonden terecht. Ziggo-monteur Abdelhamid F. (42) plaatste de modems bij mensen thuis, leverde de gegevens van betalende klanten aan en zette als het nodig was schakelaars om in Ziggo-kastjes op straat. Hij kreeg 180 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. 

De 31-jarige Armando L., die de modems voor Van D. uit het bedrijfsmagazijn van Ziggo haalde, werd veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijk en 150 uur taakstraf.

Alle verdachten hebben hun rol toegegeven. Tijdens het proces zeiden ze dat ze proberen hun leven weer op orde te krijgen. Zo probeert Van D. een vaste baan in de ICT te krijgen. Hij solliciteerde onder meer bij Ziggo, maar daar werd hij niet aangenomen.

https://www.nu.nl/tech/5509268/man-krijgt-taakstraf-en-celstraf-kopieren-ziggo-modems.html