Facebook heeft ruim 800 profielen en pagina’s van het netwerk verwijderd, die regelmatig de regels overtraden op het gebied van spam en het verspreiden van nepnieuws.

Het gaat om 559 pagina’s en 251 accounts uit de Verenigde Staten, maakt Facebook donderdag bekend in een blogbericht. Volgens het bedrijf plaatsten de accounts “sensationele politieke content”, maar dat was niet de reden voor het verwijderen.

Facebook stelt dat de accounts “voortdurend de regels overtraden” van het platform. Om aan populariteit te winnen, werden bijvoorbeeld nep-accounts ingezet om meer verkeer te genereren. Het bedrijf bekijkt vaker gedrag van accounts in plaats van geplaatste berichten, om onderscheid te maken tussen echte en neppe profielen.

Facebook haalt de aankomende Amerikaanse verkiezingen aan als reden om details bekend te maken over de accounts en pagina’s. Zo wordt er volgens het bedrijf steeds meer politieke content geplaatst, wat niet te onderscheiden is van “het legitieme politieke debat”.

Bericht over Sinterklaasintocht verwijderd

Deze week werd ook een onjuist bericht op Facebook verwijderd. Daarin werd gemeld dat er een oordeel is geveld in de zaak om de blokkade van de snelweg A7 tijdens de Sinterklaasintocht.

Het bericht werd 25.000 keer gedeeld en kreeg duizenden likes in 23 uur. Daarna werd het bericht offline gehaald. Het is onbekend of de eigenaar van het bericht erachter zit, of dat Facebook heeft ingegrepen.

https://www.nu.nl/tech/5509496/facebook-wist-800-accounts-en-paginas-in-aanloop-verkiezingen-vs.html