De malware Coinhive is volgens internetbeveiligingsbedrijf Check Point wereldwijd al een jaar lang de meest voorkomende malafide software.

Coinhive bereikte in december 2017 de eerste plek in het overzicht van Check Point en staat daar in december 2018 nog steeds. De malware raakt wereldwijd 12 procent van de bedrijven en organisaties, maakt het bedrijf maandag bekend in zijn meest recente overzicht.

Coinhive is een zogenaamde ‘cryptokaper’: malafide software die de processorkracht van een computer kaapt om cryptovaluta te delven. In het geval van Coinhive gaat het om de cryptovaluta monero.

De malafide code kan onder meer verstopt zitten in websites. Op die manier kunnen bezoekers getroffen worden zonder dat zij het doorhebben. Een jaar geleden werd de malware onder meer aangetroffen in advertenties op YouTube.

Het verzamelen van cryptovaluta, zoals monero en bitcoin, werkt door de rekenkracht van een computer te gebruiken om het netwerk van de virtuele munt draaiende te houden. Deelnemers worden daarvoor beloond in cryptomunten. Om effectief te zijn, zijn vaak veel computers met een krachtige processor nodig.

Criminelen gebruiken Coinhive om op andermans kosten monero te verzamelen. Zij kunnen de virtuele munten vervolgens besteden voor eigen gebruik, of verkopen. Eén monero is op dit moment ongeveer 40 euro waard.

Ook de tweede, derde, vierde en tiende positie in het overzicht van Check Point worden  gevuld door zogenoemde cryptokapers.

https://www.nu.nl/internet/5683541/malafide-code-die-computer-kaapt-al-jaar-lang-meest-voorkomende-malware.html