De luchtalarmsirenes verdwijnen toch niet zoals eerder gepland per 1 januari 2020. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandag laten weten aan de Tweede Kamer.

Volgens Grapperhaus lukt het niet om die streefdatum te halen, omdat het waarschuwingssysteem NL-Alert in de grensregio nog te vaak voor problemen zou zorgen.

Het zogenoemde Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) zou eigenlijk per 2020 stopgezet worden. In plaats van de luchtsirenes wil de overheid inzetten op alternatieve manieren van communicatie bij rampen, zoals calamiteitenzenders, sociale media en NL-Alert.

Critici wijzen erop dat kwetsbare groepen, zoals ouderen, moeite zullen hebben met de meer digitale waarschuwingen, zoals het NL-Alert. Het laatste controlebericht van NL-Alert werd door 11 miljoen mensen van twaalf jaar en ouder (74 procent) ontvangen.

Naast de problemen in de grensgebieden wijst Grapperhaus erop dat een aantal veiligheidsregio’s de sirenes van het WAS wil overnemen, bijvoorbeeld voor gebruik rond chemische industriële terreinen. Ook voorbereiding daarvan en het maken van afspraken zorgt voor vertraging.

De nieuwe streefdatum voor de afschaffing van het luchtalarm is 1 januari 2021. De Tweede Kamer kan zich nog over het besluit uitspreken.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/algemeen/5809497/luchtalarm-niet-per-2020-afgeschaft-door-problemen-nl-alert-bij-grens.html