De boete die het HagaZiekenhuis opgelegd kreeg omdat het patiëntendossiers niet voldoende beveiligde, moet worden verlaagd van 460.000 naar 350.000 euro. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag bepaald.

Het ziekenhuis kreeg de boete in 2019 opgelegd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), nadat het medische dossier van Samantha de Jong, beter bekend als Barbie, onrechtmatig was ingezien door 85 medewerkers. Zij waren niet betrokken bij haar behandeling en hadden haar dossier niet mogen bekijken.

Het HagaZiekenhuis ging in beroep en wilde dat de boete helemaal van tafel zou worden geveegd, maar daar ging de rechter niet in mee. De basisboete van 310.000 euro blijft staan en de eerste verhoging van 75.000 euro ook.

Volgens de rechtbank staat de AP in haar recht als ze een verhoging oplegt bij ernstige overtredingen. De tweede verhoging van 75.000 euro moet echter worden geschrapt, omdat de rechtbank deze “onevenredig” vindt.

In tegenstelling tot de privacywaakhond, oordeelt de rechter dat het ziekenhuis wel degelijk genoeg stappen heeft gezet om te voldoen aan de privacywet AVG. Zo heeft het HagaZiekenhuis tijdens de bezwaarfase tweestapsverificatie bij het inloggen ingevoerd.

Source