KPN zou op het punt staan om apparatuur van het Chinese telecombedrijf Huawei toe te staan voor de aanleg van zijn 5G-netwerk. Dat meldt RTL Z op basis van anonieme bronnen.

Volgens de nieuwssite hoeven KPN en Huawei alleen nog hun handtekening te zetten onder het contract dat ervoor zorgt dat Huawei het 5G-netwerk gaat aanleggen. Het is onduidelijk om wat voor apparatuur het precies gaat.

Huawei ligt momenteel onder een vergrootglas, na beschuldigingen van de Verenigde Staten dat China apparatuur van het bedrijf kan gebruiken om op het westen te spioneren.

De aantijgingen van de VS zijn niet voorzien van publiek bewijs, maar Europese landen kijken extra nauwkeurig naar eisen voor de aanleg van 5G-netwerken. Ook in Nederland wordt momenteel een strategie rondom China en Huawei geformuleerd.

Volgens RTL Z loopt KPN met de ondertekening van het contract vooruit op het standpunt van het kabinet, hoewel het contract volgens de nieuwszender nog niet formeel is ondertekend. Wel zou Huawei nog in maart willen beginnen met de bouw.

De Verenigde Staten dreigen minder inlichtingen te delen met Europese bondgenoten als Huawei-apparatuur in telecomnetwerken te vinden zal zijn.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5801226/kpn-staat-op-het-punt-om-huawei-apparatuur-in-5g-netwerk-te-bouwen.html