Telecombedrijf KPN heeft een overnamebod ter waarde van zo’n 18 miljard euro van de Zweedse investeerder EQT en het Amerikaanse investeringsfonds Stonepeak afgewezen. Dat heeft de krant Financial Times vernomen van ingewijden.

Volgens meerdere bronnen van de krant heeft de directie het bod afgewezen. Dat bestond uit een bedrag van 3 euro per aandeel, waarmee KPN zo’n 12,5 miljard euro waard zou zijn. KPN heeft een schuld van 5,2 miljard euro, waarmee de totale waarde van de deal op zo’n 18 miljard euro zou uitkomen.

Of de twee partijen met een hoger bod komen is nog onduidelijk. Dat wordt nog overwogen, zegt een bron tegen het Britse zakenblad.

De geruchten over een overnamebod van KPN door EQT en Stonepeak gaan al langer. Begin vorige maand meldde The Wall Street Journal dat de twee investeerders bezig waren met een bod op het telecombedrijf. En de naam EQT viel ook in oktober al, toen Bloomberg meldde dat KPN door EQT is benaderd met een overnamebod.

“Heel gezond bedrijf”

Het Zweedse investeringsfonds EQT is al enige tijd in Nederland actief, en bezit onder meer de telecomproviders Delta en Caiway. Ook in andere landen heeft het belangen in telecombedrijven. Het fonds heeft aan de Financial Times gemeld niet te willen reageren.

Een overname van KPN zou betekenen dat het laatste Nederlandse telecomconcern in buitenlandse handen komt. VodafoneZiggo en T-Mobile zijn dat al. Voor een overname is goedkeuring nodig van de Nederlandse overheid. Ook kan een onafhankelijke stichting een vijandelijke overname van KPN met een beschermingsconstructie tegenhouden. Dat gebeurde in 2012, toen het Mexicaanse America Movíl KPN wilde kopen.

Bij de presentatie van de jaarcijfers, vrijdag, zei KPN niets over de overnamegeruchten. KPN-topman Joost Farwerck zei eind vorig jaar dat hij KPN “een heel gezond bedrijf” is. “Dat maakt ons een interessante partij”, zei hij. “Mocht iemand zich melden, dan kunnen we daarmee praten mocht dat interessant zijn, maar ik zie daar op dit moment geen enkele reden toe.”

Onlangs sloot KPN een overeenkomst met ambtenarenpensioenfonds ABP voor de aanleg van glasvezel naar 700.000 huishoudens en 200.000 bedrijven.

Source