Het Chinese techbedrijf Baidu heeft op zondag zijn robottaxi-dienst beschikbaar gemaakt in het westen van de Chinese hoofdstad Beijing, schrijft persbureau AP. Daarmee is Baidu het eerste bedrijf in China dat een automatisch rijdende taxi-service aanbiedt in de commerciële sector.

Baidu heeft sinds vorig jaar meerdere tests uitgevoerd met de zelfrijdende taxi’s op openbare wegen. De Apollo Go-taxi’s rijden automatisch, maar hebben altijd een medewerker voorin zitten die het stuur kan overnemen als er iets misgaat.

Er worden in totaal tien taxi’s voor de dienst ingezet bij Shougang Park in het westen van Beijing. Daar gaan de auto’s langs 8 haltes, die verdeeld zijn over een oppervlakte van drie vierkante kilometer.

Voor een ritje betaal je 30 yuan (ongeveer 3,85 euro). De taxi wordt opgeroepen via de Apollo Go-app. Wanneer de taxi aankomt wordt de identiteit van de passagier geverifieerd. Dit gebeurt via het scannen van een QR-code met de smartphone.

Daarnaast moet passagier nog een andere code scannen, die is bedoelt om de eventuele verspreiding van het coronavirus in de gaten te houden. De taxi gaat pas rijden wanneer alle inzittenden hun gordels hebben omgedaan.

De taxidienst is alleen beschikbaar voor mensen tussen de 18 en 60 jaar. Waarom de service niet beschikbaar is voor mensen die buiten deze leeftijdsgroep vallen is niet bekend.

De eerste geluiden over de robottaxi’s zijn redelijk positief, al moesten de taxi’s onderweg meerdere keren abrupt remmen. Dit kwam voornamelijk door voetgangers die plotseling overstaken.

Source