Twitter kampt met veiligheidsproblemen die een bedreiging vormen voor gebruikers, aandeelhouders, de nationale veiligheid en de democratie. Dat heeft het voormalige hoofd van beveiliging bij Twitter Peiter Zatko tegen CNN en The Washington Post gezegd.
Door onze nieuwsredactie

De voormalige medewerker waarschuwde vorige maand het Amerikaanse Congres en verschillende overheidsinstanties voor de mogelijke gevolgen van grote misstanden in de beveiliging van het platform. Volgens hem hebben medewerkers onder meer vergaande toegang tot systemen en informatie zonder dat daar toezicht op is. Ook stelt hij dat kwetsbaarheden in de beveiliging in de doofpot worden gestopt.

Zatko werd eind 2020 hoofd beveiliging bij Twitter. Hij werd begin dit jaar ontslagen, omdat hij zijn werk niet goed genoeg gedaan zou hebben. Volgens de oud-medewerker is daar echter niets van waar. Zatko beweert te zijn weggestuurd, omdat hij de veiligheidsproblemen van het platform aan de kaak wilde stellen.

De klokkenluider zegt ook dat Twitter de gegevens van gebruikers niet op een betrouwbare manier verwijdert, nadat die hun accounts hebben gedeletet. Volgens hem heeft Twitter herhaaldelijk toezichthouders misleid als ze vroegen of het platform data verwijdert zoals wettelijk vereist is.

Volgens Zatko heeft Twitter daarnaast geen idee van het aantal nepaccounts op het platform. Juist dat is voor miljardair Elon Musk de reden geweest om van de overname van het sociale medium af te zien. Hij maakte eerder bekend het platform voor 44 miljard dollar (44,3 miljard euro) te willen kopen.

Twitter laat in een reactie aan de Amerikaanse nieuwswebsites weten zich niet te herkennen in het beeld dat Zatko schetst. Zijn uitspraken zitten volgens een woordvoerder vol “inconsistenties en onnauwkeurigheden”. Daarnaast zou er “belangrijke context” ontbreken. Het platform zegt ervan uit te gaan dat Zatko het bedrijf bewust schade wil toebrengen.


Lees meer over:

TwitterTech

Source