De Kamer van Koophandel (KVK) mag niet langer adressen verkopen en stop hiermee per 1 juli 2019. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens is het doorverkopen van adressen in strijd met de privacyregels.

De KVK verkocht namen en adressen aan bedrijven die nieuwe klanten wilden werven. Met name ZZP’ers klaagden hierover, omdat hun bedrijfsadres meestal ook het woonadres is. Daarom worden zij vaak privé gebeld met commerciële aanbiedingen.

Naar aanleiding van de klachten deed AP onderzoek en de privacywaakhond concludeert dat de verkoop van deze gegevens aan partijen die daar commercieel belang bij hebben niet in lijn is met de privacyregels.

Daarnaast vindt de voorzitter van de AP, Aleid Wolfsen, dat er nu ook goed gekeken moet worden naar de andere producten die de KVK aanbiedt: “Blijken de producten van de Kamer van Koophandel niet te voldoen aan de privacywetgeving? Dan moet de Kamer van Koophandel maatregelen treffen. Als de AP de maatregelen onvoldoende vindt, dan gaan wij nader onderzoek doen naar de werkwijze van de Kamer van Koophandel.”

NU.nl heeft de Kamer van Koophandel om een reactie gevraagd.

Kamer van Koophandel won Big Brother Award

Voor het doorverkopen van persoonsgegevens van ondernemers aan andere bedrijven, ontving KVK in januari van 2019 de Big Brother Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan bedrijven die op grote schaal privacy schenden. Andere genomineerden waren Facebook en de Belastingdienst.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5785794/kamer-van-koophandel-stopt-met-de-verkoop-van-adressenbestand.html