De internationale politiedienst Interpol heeft voor 14 miljoen dollar aan drugs en potentieel gevaarlijke farmaceutica in beslag genomen bij het oprollen van een wereldwijde online drugsoperatie.

Interpol heeft samen de autoriteiten van 116 landen wereldwijd 859 mensen opgepakt in verband met online drugshandel en de illegale verkoop van medicijnen. In totaal is er 500 ton drugs in beslag genomen met een waarde van 14 miljoen dollar (12,2 miljoen euro), meldt Interpol.

De politiedienst richtte zich op online diensten opgezet door criminele netwerken. In totaal werden er 3.671 links offline gehaald op sociale media, bestaande webwinkels en speciale pagina’s op onder meer het dark web. Dat deel van het internet wordt door zoekmachines niet in kaart gebracht, wat anonieme online drugshandel makkelijker maakt.

De online handel in drugs en medicijnen neemt de afgelopen jaren toe. Daarbij worden zowel illegale drugs als ongemerkte medicijnen verhandeld. Dit was de elfde keer dat Interpol zijn Operatie Pangea uitvoerde, waarbij die illegale handel wordt aangepakt.

‘Aanpak helpt, handelaren spreiden meer’

Niet eerder controleerde Interpol tijdens zo’n operatie zo veel pakketjes, toch lag het aantal onderschepte drugs en medicijnen nu lager dan voorgaande jaren. Volgens secretaris-generaal van Interpol Jürgen Stockis dat een teken dat Operatie Pangea zijn doel bereikt.

“Criminelen versturen nu kleine hoeveelheden pillen talenten om de striktere controles te omzeilen, die in veel landen nu routine zijn dankzij Pangea”, aldus Stock.

Bij de aanpak van de handel werden tussen 9 en 16 oktober een miljoen verstuurde pakketjes geïnspecteerd. Naast illegale medicijnen waaronder pijnstillers, anabole steroïden en erectiepillen werden ook ruim 110.000 medische apparaten zoals naalden, hoorapparaten en chirurgisch gereedschap in beslag genomen.

https://www.nu.nl/internet/5529524/interpol-neemt-500-ton-drugs-in-beslag-bij-oprollen-grote-online-handel.html