De afgelopen jaren stonden techbedrijven in de rij om financiering te krijgen van Saudi-Arabië. Vele miljarden vloeiden vanuit het olierijke land naar de westkust van Amerika. Met de dood van journalist Khashoggi staat die relatie volop in de belangstelling én onder druk.

Zo besloot Uber-topman Dara Khosrowshahi vorige week, net als veel andere prominente genodigden, om niet naar het Future Investment Initiative in Riyad te gaan. Dit congres is een initiatief van kroonprins Mohammed bin Salman, die in verband wordt gebracht met de dood van de kritische journalist. De bijeenkomst waar zakenwereld en politiek samenkomen, is vandaag begonnen.

Geen robot, maar afzeggingen

Vorig jaar was het congres nog de plek waar robot Sophia – die een levensecht gezicht heeft – het Saudische staatsburgerschap kreeg. Een pr-stunt die moest aantonen hoe vooruitstrevend het land is. Een stunt die ook de nodige kritiek uitlokte vanwege de achtergestelde positie van vrouwen in het land.

Dit jaar is er geen stunt met een menselijke robot en volgt de ene afzegging op de andere. Denk naast de topman van Uber aan Diane Green, die bij Google verantwoordelijk is voor de steeds belangrijker wordende cloud-afdeling. Dat is het departement dat de computerkracht van de zoekgigant verhuurt aan andere bedrijven. Ook minister Hoekstra van Financiën besloot om thuis te blijven.

https://nos.nl/l/2256069