De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwt voor falende accu’s in drones van fabrikant DJI. Het gaat om de batterijtypes TB50 en TB55, die onder meer gebruikt worden in de Matrice 200-drones en de Inspire 2.

De ILT adviseert gebruikers van drones met dit type batterij niet te gebruiken. Gebruikers die hun apparaat toch de lucht in sturen, worden aangeraden vijftig meter afstand te houden tussen mensen, gebouwen en verkeer.

De waarschuwing geldt voor zowel professionele als recreatieve dronevliegers in Nederland, schrijft de inspectie woensdag op zijn website. Ook belangenorganisaties zijn ingelicht.

Met de stap neemt de ILT een advies van de Britse luchtvaartauroiteit over, nadat in het Verenigd Koninkrijk enkele drones tijdens een vlucht uit de lucht zijn gevallen.

Naar schatting telt Nederland honderdduizend recreatieve dronegebruikers in Nederland. De ILT beraadt zich met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over eventuele verdere maatregelen.

DJI maakte vorige week een update beschikbaar voor drones met de betreffende batterijen. De Chinese fabrikant adviseert gebruikers van zijn drones met klem om bijbehorende apps te updaten. DJI werkt aan meer updates die de batterijproblemen moeten oplossen.

https://www.nu.nl/gadgets/5585948/inspectie-waarschuwt-falende-accus-in-drones-van-dji.html