Facebook gaat in beroep tegen een boete die door de Britse privacywaakhond is opgelegd voor datamisbruik van apps.

De Britse Information Commissioner’s Office (ICO) legde Facebook in oktober een boete op van 500.000 pond (560.000 euro). Maar Facebook vecht de boete aan, schrijft de BBC, omdat er geen bewijs zou zijn dat Britse gebruikersgegevens waren gelekt tijdens het dataschandaal rondom Cambridge Analytica. 

Een maand geleden noemde de privacywaakhond het een “serieuze schending van de Britse databeschermingswet” dat Facebook de apps niet goed in de gaten hield. Woensdag was de laatste dag dat Facebook in hoger beroep kon gaan tegen de boete. De ICO heeft nog niet gereageerd.

Aanvankelijk werd gemeld dat ruim een miljoen gegevens van Britse Facebook-gebruikers op straat zouden zijn misbruikt. Na onderzoek van de ICO bleek dat geen gegevens van Britten was buitgemaakt. Toch kwam er een boete, omdat bleek dat Facebook apps ten onrechte toegang gaf tot veel gebruikersgegevens.

Gegeven van 87 miljoen gebruikers op straat

Bij het schandaal rond Cambridge Analytica werden via een Facebook-app miljoenen gebruikersgegevens gelekt. Via de app werd een persoonlijkheidstest afgenomen. Daarvoor werd persoonlijke data verzameld van deelnemers, net als informatie van nietsvermoedende vrienden.

Ruim 300.000 mensen installeerden de app, maar uiteindelijk verzamelde Cambridge Analytica gegevens van 87 miljoen gebruikers. Een deel van die data zou zijn gebruikt om stemprofielen te maken voor Amerikaanse verkiezingen. Geschat wordt dat gegevens van 90.000 Nederlanders eveneens zijn gelekt.

https://www.nu.nl/tech/5586377/facebook-in-beroep-britse-boete-datamisbruik.html